piątek, 6 listopada 2015

Frytki z posypką - podkarpacki fastfood

Co to jest 'posypka'? Wszyscy mieszkańcy Podkarpacia, którzy mieli styczność z kuchnią typu fast food odpowiedzą na to pytanie bez zająknięcia :) Ja, jako przyjezdna dowiedziałam się o tym typie niezdrowego jadła przy mojej pierwszej wizycie na Podkarpackiej ziemi. To jest zadziwiające, że tak proste danie i do tego takie pyszne serwują tylko lokalnie... :) Chociaż nie ma co się dziwić w Szczecinie są paszteciki i kultowe Frytburgery z MakKwaka lub BarRab'u, miejsc tłumnie odwiedzanych przez studentów w godzinach późnonocnych, które też znane są tylko wśród Szczecińskich Żaków :) O frytburgerach może napiszę kiedyś jednak teraz zajmiemy się posypką. Wpis jest poglądowo-przepisowy, bo dla rdzennych mieszkańców nie będzie niczym nowym jednak dla wszystkich spoza RZetowa może okazać się czymś zaskakującym. Tradycyjna Podkarpacka Posypka składa się z frytek, mięsa drobiowego, surówki i sosów. Oczywiście istnieje wiele wariantów tego fastfoodowego jadła np. w kultowym Dara Kebap w Rzeszowie mamy do czynienia z posypką a'la Dara gdzie są jedynie frytki, mięsa i sos. Ja osobiście jestem wielką fanką posypek z moich lokalnych punktów gastronomicznych tj. Pizzerii Ravioli gdzie posypka występuje dodatkowo z zapieczonym serem oraz Pizzerii Aniela gdzie można zjeść posypkę najbardziej zbliżoną do tej, na którą przepis poniżej. Wpis dość mało zdrowy i raczej kaloryczny no ale co zrobić? Takie życie. Jak smak na posypkę się trafi nie ma zmiłuj, trzeba zaspokoić a jednak wersja domowa przez swoje sosy i mięso wydaje mi się zdrowszą alternatywą i mniejszym grzechem wobec bioder :)

Składniki: (na 4 solidne porcje)
1kg piersi z kurczaka
1 opak. przyprawy kebab gyros
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli czosnkowej
1opak. frytek (600g) lub zrobione samemu
1 kapusta pekińska
1 ogórek zielony
2-3 strąki papryki konserwowej
Sosy:
Czosnkowy: 1 kubek dużego jogurtu, 1 szkl. majonezu, 1szkl. ketchupu, 2 ząbki czosnku roztarte z solą, cukier, sól, pieprz


Piersi obficie obsypać przyprawą odstawić najlepiej na noc do lodówki.
Upiec w folii aluminiowej ok.30min) w 180stopniach, lekko przestudzić, pokroić w kostkę.
Wstawić frytki do pieca. Podczas pieczenia frytek pokroić kapustę, ogórka w półplasterki, paprykę w kostkę. Wszystko wymieszać.
Majonez, jogurt, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Przyprawa: sól czosnkowa, pieprz ziołowy, obie papryki wymieszać.
Upieczone frytki rozłożyć na talerzach, posypać wcześniej przygotowaną przyprawą a następnie pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Polać 1-2 łyżkami sosu. Przykryć porcją sałatki z kapusty. Całość polać sosem czosnkowym.
Mniam! :)

11 komentarzy:

  1. Hie hie hie, oszywiście że kochamy takie żarciuszko, w Strzyżowie najlepsze w Mohito!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz droga Mamciu każdy ma swoją ulubioną miejscowke na takie żarełko :)

      Usuń
  2. Czyżby frytki z posypką z Anieli w Nowej Sarzynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Z Anieli w Nowej Sarzynie :)

      Usuń
    2. W N.S. najlepsze, potwierdzam :-)

      Usuń
    3. Mamciu moja kochana aż dziw bierze ze z tak daleka się odnalazlysmy w jednym miejscu :))

      Usuń
  3. w Lezwjsku sa leprze

    OdpowiedzUsuń
  4. ja coś takiego robię w domu,od dawna i nawet nie wiedziałam ze to lokalny,podkarpacki przysmak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza w Nowej Sarzynie Raviola

    OdpowiedzUsuń
  6. Raviola wygrywa w Nowej Sarzynie

    OdpowiedzUsuń
  7. A to nie jest przypadkiem holenderski Kapsalon?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly