
Składniki:
250g tortellini z nadzieniem grzybowym
200g zielonego groszku mrożonego
220g kwaśnej śmietany 12%
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100ml wody
50ml białego wina
1 duża cebula
2 spore ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
natka pietruszki
biały pieprz (jak ktoś nie ma to i czarny się nada ;) )
granulowany czosnek
1 łyżeczka warzywka
Do osolonego wrzątku wrzucić tortellini, gotować do miękkości.
Zielony groszek wrzucić na wrzątek, gotować ok.5min. odcedzić.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na rozpuszczone masło, podsmażać aż do momentu aż zrobi się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażać.
Śmietanę rozrobić ze 100ml wody.
Do cebulki dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę. Podlać 50ml białego wina. Chwilę podsmażyć, wlać śmietanę rozrobioną z wodą. Mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Dodać groszkiem i tuńczyka, delikatnie wymieszać.
Doprawić warzywkiem, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Do sosu dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać.
Dla walorów estetycznych można posypać posiekaną natką pietruszki (której niestety nie podsiadałam ;) )
Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńNo i proszę, fantazja dopisuje. CaUski!
OdpowiedzUsuń