czwartek, 3 lipca 2014

Tania i prosta sałatka ziemniaczana z białą fasola i szczypiorem.

Historia fasoli w moim życiu sięga czasów dzieciństwa kiedy to skrupulatnie wyciągałam z Zupy buraczkowej Babci Stasi każde ziarenko, wtedy fasola nie smakowała mi nic a nic. Na szczęście kubki smakowe człowieka ewoluują toteż i po dwudziestce moje przyzwyczaiły się a wręcz pokochały smak fasoli. No i dobrze, bo walorów odżywczych w niej co niemiara więc i jeść wypada :) Przepis na tą prostą i pyszną sałatkę ukradłam Cioci Mary, o której nie raz na blogu już wspominałam. Nie byłabym sobą gdyby nie pozmieniała proporcji i nie dodała czegoś od siebie stąd sztandarowy przepis tradycyjnie jest tylko inspiracją. Sałatka jest pyszna, ma niebanalny smak a co najważniejsze nie rujnuje portfela a potrafi nakarmić niezłe stado wygłodniałych paszczy. Jaj dla mnie idealna do dań z grilla, kiedy to "pod karkóweczkę" zjadło by się coś innego niż kromka chleba. Jest pysznie, treściwie i ciekawie. POLECAM!!

Składniki:

1 - 1,20kg młodych ziemniaków (małych)
30dag białej fasoli Jaś
1 duży pęczek szczypiory (z cebulkami czyli chyba profesjonalna, modna nazwa to pęczek dymki)
1/2 słoik średniego majonezu
1/2 kubka dużego jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy stołowej
sól, pieprz do smaku

Fasolę namoczyć na noc. Przepłukać na drugi dzień, zagotować. Gdy zacznie wrzeć odlać wodę, zalać nowym wrzątkiem, ugotować do miękkości. Odcedzić, przestudzić.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w grubą kostkę.
Dodać fasolę i posiekany szczypior.
Doprawić majonezem, octem, jogurtem, musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić na 1h do lodówki.
Zajadać solo lub z mięsiwem :)
To my! młode kartofelki Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

  1. Babcia Bronia powiedziałaby: "bardz sytno" :-D
    P.S. Moje kubki smakowe po 45-tce dały się przekonać do avocado, hie hie...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly