
1 opak. ciasta francuskiego 1 opak. mrożonego szpinaku 1 kostka sera typu feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 rozmącone jajko Szpinak rozmrozić na patelni gdy odparuje z niego całkowicie woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem (z solą ostrożnie bo feta jest też słona, lepiej potem dosolić). Do ciepłego szpinaku wkruszyć fetę, wymieszać lekko ucierając, żeby grudki fety nie były zbyt duże. Ciasto francuskie kroić na kwadradty mniej więcej wielkości 10cmx10cm na środek dać porcję szpinaku (ok. 1 łyżeczka od herbaty). Dwa przeciwległe końce zlepić ze sobą tak aby powstał trójkąt, pierożka dobrze zalepić, żeby mieć pewność, że jest dobrze zlepiony boki można zakleić przy użyciu widelca. Gotowe pierożki posmarować jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200stopniach przez ok. 15-20min. robię to zawsze na oko, gdy ciasto nabierze apetycznych rumieńców wtedy wyciągam. Podawać na ciepło lub zimno. Z sosem czosnkowym
Tak jest, tego co opatentował gotowe ciasto francuskie należy ozłocić!
OdpowiedzUsuń