
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
500g filetu z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku kamis (to moja modyfikacja w pierwotnej wersji jest vegeta)
3 łyżki oleju
15dag żółtego sera
1 bagietka
czosnek granulowany
Sos:
1 szkl. majonezu
1 jogurt naturalny grecki
sól, pieprz
2 spore ząbki czosnku
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i olejem. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Podsmażyć na złoty kolor.
Przygotować sos:
Majonez, jogurt połączyć z roztartym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić.
Bagietkę pokroić w drobną kostkę, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać obficie czosnkiem, wstawić do rozgrzanego (180st.) piekarnika. Piec do momentu aż zrobią się pięknie rumiane.
Sałatę porwać w mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku lub misce z płaskim dnem.
Na sałatkę ułożyć kurczaka.
Zetrzeć żółty ser.
Polać sosem.
Posypać grzankami.
Podawać od razu po przyrządzeniu lub z posypaniem grzankami poczekać do momentu aż sałatką będzie szła na stół (ja tak zrobiłam)
Mniam! :)
Zapraszamy do naszego agregatu BLOGÓW KULINARNYCH
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl
Powiększyłam sobie zdjęcie i te grzaneczki są popisowe. Na pewno taka sałatka zadowoli gości, no i jest "sytno" (jak by powiedziała BB).
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych sałatek. :)
OdpowiedzUsuńu mnie będzie na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra i smaczna.polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę, ja jeszcze zwykle dodaję pomidorka :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ pomidorem nie próbowałam musi być pyszna :)
Usuń