poniedziałek, 12 grudnia 2016

Krokiety z kapustą i grzybami

Co jak co ale tradycyjna Polska Kuchnia nigdy mi się nie znudzi można zachwycać sie polotem Italii, niezwykłą różnorodnością smaków Azji itd. itp. ale są dania z rodzimej kuchni, które nigdy się nie znudzą! :) Tak jest właśnie z krokietami, które ze względu na złożoność przygotowania gości na moim stole raczej od święta. Tym razem świąt nie było niemniej jednak za sprawą tych krokietów poczuliśmy się iście świątecznie!
Takie krokiety to kwintesencja rodzimych smaków kwaśna kapusta, aromatyczne grzyby nie ma nic wspanialszego niż taki farsz! Przyznam się Wam, że te krokiety to moje pierwsze samodzielne krokiety wykonane w mojej osobistej kuchni wyszły tak pyszne, że nie mogło być inaczej i dzielę się z Wami przepisem a nóż przyda się Wam na wigilijny stół! :)

Składniki: (na ok.11-12 sztuk)
Farsz:
40dag kiszonej kapusty (ugotowanej do miękkości)
dwie garście suszonych grzybów
1 duża cebula
30dag pieczarek

Kapustę zalewam wodą (nie płuczę! lubię kwas :D ) gotuję ok. 20-30 minut aż kapusta będzie miękka.
Grzyby zalewam wodą tak aby przykryła grzyby, gotuję ok. 20-30minut na małym ogniu, studzę, wyjmuję z wody, drobn siekam.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać pieczarki całość smażyć aż z pieczarek odparuje cała woda. Dodać pokrojoną drobno kapustę oraz posiekane drobno grzyby. Całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu.


Naleśniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
woda (tyle aby uzyskać pożądaną konsystencję)

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na kwadrans żeby odpoczęło.
Smażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu, zawijać w kopertę (najpierw boki do środka, następnie góra-dół również do środka).
3 jajka rozmącić z odrobiną soli i pieprzu.
Krokiety maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce smażyć na złoty kolor na oleju, na średnim ogniu tak aby bułka się nie przypaliła.
Podawać z czerwonym barszczykiem.

1 komentarz:

Printfriendly