
Składniki: (ja zrobiłam z podwójnej porcji czyli wszystkie składniki x2 :) )
850g rabarbaru
1/4 szklanki soku z cytryny
1 opakowanie Żelfixu 3:1 (lub czysta pektyna)
330g cukru
1 czubata łyżeczka startego imbiru
Rabarbar pokroić w kostkę, dodać sok, starty imbir oraz pektynę, mieszać do czasu aż rabarbar zacznie się ze sobą sklejać, po tym czasie dodać cukier i gotować ok. 10min. stale mieszając. Po tym czasie część rabarbaru powinna się rozgotować a część pozostać w kawałkach. Wyparzone słoiki napełnić gorącą konfiturą, zakręcić i odstawić do góry wieczkiem do czasu aż wystygnie. Madame pisze, że słoików typu twist nie pasteryzuje ja natomiast doczytałam, że i owszem jeśli robimy dżemy niskosłodzone lub marynaty o słabej kwasowości stąd moje lekkie niedowierzanie i poddanie dżemu dodatkowej pasteryzacji w ramach pewności co by się żadne paskudztwa nie plątały po słoikach jak zima zachce mi się rabarbarowej kwaskowatej słodyczy... ;)
Taka konfitura musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń