piątek, 21 grudnia 2012

Piernikowi twardziele, czyli twarde pierniczki na choinkę i gdzie się tam chce! ;)

Pierniczki Bożonarodzeniowe
Drodzy moi! :)
Może czas już nie jest zbyt odpowiedni, bo w większości domów menu już ustalone i dopięte na ostatni guzik ale skoro obiecałam, że dodam przepis na twarde pierniczki to też tak czynię.
Pierniki z tego przepisu piekłam dwukrotnie za każdym razem wychodziły bardzo fajne, chrupiące, takie co to nie jeden dziadek czy też dziecko mogło by pozbyć się niechcianego zęba sztucznego czy też mlecznego ;)




Składniki:

1 kostka margaryny
500g miodu sztucznego
3/4 szkl. cukru
2 przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1kg mąki
2 łyżeczki sody
4 jajka

Wykonanie:

Margarynę, miód sztuczny, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do naczynia i roztopić. Przestudzoną masę dodać do mąki wymieszanej z sodą i wbić jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na jakiś czas. Minimum 2 godz.

Ciasto można podzielić na porcje i rozwałkować na dość cienkie placki.

Piec w temperaturze 170-180 st.C ok.9 - 10 min. (temperatura pieczenia uzależniona jest od grubości pierniczków.

Upieczone pierniczki dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i białka (dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię to na oko). Do lukru można dodać barwniki spożywcze wtedy zabawa przy dekorowaniu jest jeszcze fajniejsza! ;)

Sugerowałabym upieczenie pierników z połowy porcji, bo wychodzi ich naprawdę sporo.






7 komentarzy:

  1. polecam :)
    efekty są :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=773139572703027&set=pcb.773139629369688&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też robiłam !!!!!!!!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to powinno wyjść takie rzadkie przed lodówkowaniem?! Żałuję że walnęłam te dwa jajka (robię z połowy porcji).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie, ciasto dobrze się zagniata i jest elastyczne...
      dwa jajka nie powinny aż tak rozrzedzić ciasta...

      Usuń
  4. Właśnie wstawiam je na mojego bloga. Są idealne na ozdoby, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy duże znaczenie ma zamiana miodu na prawdziwy?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly