piątek, 21 grudnia 2012

Piernikowi twardziele, czyli twarde pierniczki na choinkę i gdzie się tam chce! ;)

Pierniczki Bożonarodzeniowe
Drodzy moi! :)
Może czas już nie jest zbyt odpowiedni, bo w większości domów menu już ustalone i dopięte na ostatni guzik ale skoro obiecałam, że dodam przepis na twarde pierniczki to też tak czynię.
Pierniki z tego przepisu piekłam dwukrotnie za każdym razem wychodziły bardzo fajne, chrupiące, takie co to nie jeden dziadek czy też dziecko mogło by pozbyć się niechcianego zęba sztucznego czy też mlecznego ;)




Składniki:

1 kostka margaryny
500g miodu sztucznego
3/4 szkl. cukru
2 przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1kg mąki
2 łyżeczki sody
4 jajka

Wykonanie:

Margarynę, miód sztuczny, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do naczynia i roztopić. Przestudzoną masę dodać do mąki wymieszanej z sodą i wbić jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na jakiś czas. Minimum 2 godz.

Ciasto można podzielić na porcje i rozwałkować na dość cienkie placki.

Piec w temperaturze 170-180 st.C ok.9 - 10 min. (temperatura pieczenia uzależniona jest od grubości pierniczków.

Upieczone pierniczki dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i białka (dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię to na oko). Do lukru można dodać barwniki spożywcze wtedy zabawa przy dekorowaniu jest jeszcze fajniejsza! ;)

Sugerowałabym upieczenie pierników z połowy porcji, bo wychodzi ich naprawdę sporo.






6 komentarzy:

  1. polecam :)
    efekty są :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=773139572703027&set=pcb.773139629369688&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to powinno wyjść takie rzadkie przed lodówkowaniem?! Żałuję że walnęłam te dwa jajka (robię z połowy porcji).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie, ciasto dobrze się zagniata i jest elastyczne...
      dwa jajka nie powinny aż tak rozrzedzić ciasta...

      Usuń
  3. Właśnie wstawiam je na mojego bloga. Są idealne na ozdoby, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly