Składniki:
1 główka sałaty (u mnie była masłowa, jednak myślę, że lodowa lepiej się nada)
1 serek kanapkowy z ziołami
15dag filetu z indyka
1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
1 mały jogurt naturalny
4 rzodkiewki
1/4 strąka papryki czerwonej
mały pomidor
1 mała czerwona cebula lub 1/2 pęczka szczypiorku
1 pomidor
1/2 zielonego ogórka ze skórką
Indyka pokroić w paski, lekko rozbić, wymieszać z przyprawą i 1 łyżką oleju, odstawić na 15min. do przegryzienia się.
Sałatę opłukać, wysuszyć.
Rzodkiewkę, paprykę, pomidora, ogórka i cebulkę pokroić w drobną kostkę wymieszać.
Z jogurtu, 1 ząbka czosnku, soli, pieprzu i cukru do smaku zrobić sos czosnkowy.
Indyka smażyć na patelni grillowej lub na zwykłej patelni z teflonową powłoką.
Każdy liść sałaty posmarować serkiem, ułożyć po paseczku indyka, posypać niewielką ilością warzyw, polać łyżeczka sosu, zawinąć. Boki można spiąć wykałaczką.
Pyszne i lekkie danie z łatwością może posłużyć na lekki obiad lub ciekawą przekąskę na imprezie :)
POLECAM :))
jak wiosennie!
OdpowiedzUsuńHe, he, wsad do ty trowki wydaje się być przepyszny. I razem z sałatką zawinąć w placka!
OdpowiedzUsuń