
Składniki: (na 3 porcje)
1/2 małej kapusty pekińskiej
1/2 kostki sera typu feta (półtłustego)
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
6 średniej wielkości ogórków konserwowych
3 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki keychupu
1/2 kubka jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
Kapustę posiekać, ułożyć na talerzach.
Pomidora pokroić w kostkę, poukładać równomiernie na talerzach. Następnie wyłożyć kukurydzę, pokrojoną w drobne piórka cebulę, pokrojone w plasterki ogórki.
Sera feta pokroić w kostkę posypać sałatkę. Tuńczyka odcedzić, podzielić na równe trzy porcje, rozłożyć na każdym talerzu równomiernie. Pokrojone w plasterki jajka ułożyć wokół rantu talerza.
Przygotować sos: wszystkiego składniki wymieszać razem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Polać sałatkę. Jeść od razu po przygotowaniu.
Ja też często robię sałatki jako pełne danie, ale najczęściej taka radosna twórczość nie nadaje się do sfotografowania. A twoje zdjęcia są fajne, przynajmniej widać, że prawdziwe, a i tak apetyczne.
OdpowiedzUsuń