
Przepis na wątróbkę po wielkopolsku postanowiłam zrobić gdy pewnego pracowitego dnia do naszej firmy przyszła jak co dzień oferta cateringowa a tam wśród różnych cudów domowej kuchni między ruskimi pierogami a gołąbkami z mięsem widniała właśnie Wątróbka po Wielkopolsku. Dużo się nie zastanawiając przy najbliższej okazji zakupiłam wątróbkę i postanowiła przygotować w domu swoją wersję tego dania (po przeczytaniu kilku przepisów i artykułów na ten temat - swoją drogą nawet nie wiedziałam, że w takim wydaniu jest ona tak popularna. Polecam wszystkim nawet największym wrogom wątróbki, bo naprawdę jej wątróbkowy dla niektórych nudny smak jest poprzez dodatki wspaniale odczarowany!
80dag wątróbki
2 średniej wielkości cebule
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
30dag pieczarek
6-7 średniej wielkości ogórków kiszonych
Wątróbkę oczyścić, przepłukać wodą. Obtoczyć w mące, podsmażyć na rozgrzanym oleju (uwaga może pryskać jeśli gdzieś pozostaną żyłki).
Po usmażeniu przełożyć wątróbkę do miski.
Na tłuszczu, na którym smażyła się wątróbka podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli dodać pieczarki pokrojone w niezbyt drobną kostkę. Smażyć do czasu aż z pieczarek odparuje cała woda. Dodać posiekane drobno ogórki, podsmażyć chwilę. Dodać koncentrat, wątróbkę i odrobinę wody. Dusić na małym ogniu aż wątróbka osiągnie pożądaną miękkość. Pod koniec calość doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i majeranku.
Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Ps. Wiem, że się trochę w tych moich kulinarnych podbojach opuściłam i blog troszkę leży odłogiem ale obiecuję poprawę i większą mobilizację kulinarną :D
Odłogiem to Ty masz leżeć na weekendzie, bo i tak za dużo pracujesz! A wątróbkę trza wypróbować, bo ja bardzo lubię wszelaką :-)
OdpowiedzUsuńI patrz, pochodzę z Wielkopolski a tego przepisu na wątróbkę nie znałam :) Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńa wątróbka drobiowa czy wieprzowa?
OdpowiedzUsuńdrobiowa :)
OdpowiedzUsuńZnakomita,polecam
OdpowiedzUsuńWyszło mega - naprawdę polecam
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń