
Składniki:
Ciasto: (pulchne grubsze)
1 szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1/3 szklanki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko 3,5 szklanki mąki pszennej
Dodatki:
Sos pomidorowy klik
500g filetu z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 mały słoik pieczarek marynowanych
15dag mozzarelli (ja ostatnio odkryłam taka na wagę z Mlekovity i jest super!!)
Z drożdży, cukru, soli, szklanki mąki i ciepłej wody robię zaczyn. Odstawiam miskę z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie pokroić kurczaka w kostkę, wymieszać z przyprawami i usmażyć na złoty kolor.Ciasto wyłożyć na blaszki. Posmarować sosem. Posypać 1/3 sera, kurczakiem, kukurydzą i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Posypać resztą sera. Wstawić do pieca na ok. 20-25min. (180stopni)
Ps. Zdjęcie takie a nie inne, bo niestety ale potem zostały już tylko okruszki... ;)
Przepraszam, czy czasem na terenie województwa podkarpackiego nie ma w Pani restauracji dostawy gratis??? Bo jeśli tak, to ja zamawiam całą blachę!
OdpowiedzUsuńNasza restauracja oferuje przygotowywanie pizzy od A do Z u klienta... ;))
UsuńNo to jak się zrobi cieplej, to klient złoży zamówienie! (w końcu jak Danusia była w stanie do mnie przyjechać, to chyba i Ty możesz? tym bardziej, że w Zarzeczu chyba będziesz?) A co do boszczyku to u nas mus: są ludzie, którzy CODZIENNIE jedzą na śniadanie barszcz biały! (np. moja ciotka i jej rodzina). CaUski!
Usuń