czwartek, 26 marca 2015

Wiosenne desery light z jogurtem

Deserki to takie małe co nieco, które cieszy oko, kubki smakowe I nasze żołądki również :) Co prawda z tym żołądkiem bywa różnie gdy zaaplikujemy sobie puchar bitej śmietany z owocami lub lody czekoladowe z sosem karmelowym.A gdyby tak odczarować ciężki deser I zrobić równie pyszną wersję light? Idealny pomysł I kolejny pretekst do miksowania... :D Bo wspominałam już Wam o moim ultrawspaniałym prezencie urodzinowym? No jasne! To za jego sprawą miksuję I rozdrabniam wszystko po kolei. Satałam się wręcz istną maniaczką miksowania wszystkiego! No może pomijająć zupy, bo kremy do mnie jednak nie przemawiają... ;) Miksowanie tak mi się spodobało, że widząć ostatek śliwek w kompocie leniwie I dość smutnie spoczywających na dnie słoika postanowiłam potraktować je swoim nowym nabytkiem I tak powstał punkt zaczepienia do dzisiejszego przepisu, który est tak banalny w swoim wykonaniu, że aż nie wiem czy powinnam go dodawać z drugiej zaś strony jest tak pyszny, że aż żal było by się z Wami nie podzielić tym patentem jak w 5min. Zrobić deser na miarę cukiernii, którego sama E. Chodakowska Wam nie zabroni a wręcz zaleci... ;)

Składniki: (na 2 porcje)
½ dużego jogurtu greckiego
1szkl. Śliwek z kompotu
1 gruszka
1 kiwi
2 daktyle

Śliwki smiksować na mus. Wyłożyć na dno szklanek. Wyłożyć na to po 1 łyżce jogurtu greckiego. Gruszkę I I kiwi obrać I pokroić w kostkę. Na jogurt wyłożyć pokorojoną gruszkę. Wyłożyć pozostały jogurt. Posypać kiwi, na środku udekorować daktylem. Mniam! :)

1 komentarz:

Printfriendly