Sałatka ze słoików to wymysł mamy mojego męża :) Jadłam ją już nie raz a
nawet dane mi było dwukrotnie robić ją już osobiście. Jest prosta,
pyszna i majonezowa więc w sam raz na jajeczne, tłuściutkie Święta
Wielkiej Nocy! Sałatkę robi się tzw. piorunek więc polecam wszystkim
zabieganym, którzy chcieliby zrobić coś niecoś na święta tudzież
sobotnią kolacją ale cierpią na chroniczny brak czasu. W smaku za sprawą
groszku marchewki ciut przypomina sałatkę jarzynową jednak reszta
składników sprawia, że jej smak jest naprawdę intrygujący i zachęcający
do sięgania po każdy kęs z jeszcze większym zaintrygowaniem i
smakowaniem. Mniam!
Składniki:
1 słoik groszku z marchewką (może być też groszek, marchewka i kukurydza) (500ml)
6 jajek ugotowanych na twardo
10dag żółtego sera w kawałku
20dag kiełbasy krakowskiej z pieprzem (lub tradycyjnej krakowskiej (chociaż ta z pieprzem daj fajny posmak)
1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
3 łyżki majonezu
pieprz
sól
Groszek, marchewkę i kukurydzę odsączyć na sicie. Jajka drobno pokroić, podobnie uczynić serem, kiełbasą i pieczarkami.
Wszystko razem doprawić solą, pieprzem i majonezem. Wstawić do lodówki aby się przegryzło.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNo tak to opisałaś, że mam ochotę sięgnąć po ten kęs :-)
OdpowiedzUsuń