piątek, 19 czerwca 2015

Lodowiec truskawkowy

Ciasto wymyślone poprzedniego lata doczekało się ponownej odsłony za sprawą nadejścia sezonu truskawkowego. Jest wspaniale pyszne, pachnące i smakujące latem, beztroskim lenistwem i wakacyjnym obijactwem! :) Polecam wszystkim łasuchom spragnionych orzeźwiającego ciasta. Biszkopt, krem i galaretka to połączenie wprost idealne :)

Biszkopt:
6 jaj
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu

Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1/2l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek

Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni.
Przestudzony przekroić wzdłuż na dwa placki.
W 3 szklankach wody rozpuścić galaretkę. Na biszkopt ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. 
 Przygotować masę budyniową: Odlać 1/2 szkl. mleka resztę zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione w 1/2szkl. mleka budyń i obie mąki stale mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić. 
Margarynę utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyże dodawać budyń, zmiksować na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim plackiem, polać polewą czekoladową, wstawić do lodówki na min.3h

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly