
Składniki:
2l bulionu warzywnego
1 duża cebula
1/2 kg młodej kapusty
3 średniej wielkości ziemniaki
40dag kiełbasy zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
1 spory pęczek koperku
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobione w 300ml ciepłej wody
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i cebulę. Podsmażyć, zalać 1 chochlą bulionu warzywnego.
Po 5 minutach podduszone warzywa dodać do reszty bulionu.
Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz posiekaną niezbyt drobno kapustę.
Gotować ok. 10min. po tym czasie dodać koncentrat, odrobinę cukru, popieprzyć i posolić.
Zagotować.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dodać wraz z wytopionym tłuszczem do zupy. Ponownie spróbować i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić.
Wyłączyć gaz, do zupy dodać spory pęczek posiekanego koperku, zamieszać odstawić na chwilę aby koperek oddał swój aromat zupie.
Fajnie opisane i przekonująco sfotografowane. Mam młodą kapustę (Unia daje, hie hie...) i dzisiaj się za to zabieram!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałem się z kapuśniakiem w wersji z pomidorami. Tak się składa, że wszystkie składniki na przygotowanie tej zupy mam, dlatego najprawdopodobniej przygotuję ją na jutrzejszy, niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuń