
Składniki: (na ok.15-20szaszłyków)
1 mała cukinia
3 średniej wielkości czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
0,5kg kiełbasy ślaskiej (moja
ulubiona z Sokołowa)
0,5 kg zamarynowanej
wieprzowiny/kurczaka (druga opcja prędzej dochodzi na grillu)
Marynata do mięsa:
1 łyżeczka musztardy ostrej, sok z 1
cytryny, 1 łyżka miodu lub brązowego cukru, 1 ząbek czosnku, 5
łyżek oliwy, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki soli.
Składniki na marynatę dokładnie
wymieszać. Pokrojone w większą kostkę (ok.2cm) zanurzyć w
marynacie I najlepiej jeśli pozwala nam czas pozostawić na 24h w
lodówce.
Szaszłyki:
Patyczki do szaszłyków namoczyć w
wodzie. Warzywa pokroić w większą kostkę (cebulę rozwarstwić,
pieczarki jak są małe zostawić w kawałkach jeśli są duże
przekroić na pół.), kiełbasę w grubsze plasterki (ok. 1,3cm) .
Wszystkie składniki w dowolonej kolejności nadziewać na patyki.
Można posypać przyprawą grillową. Piec na grillowych tackach do
miękkości mięsa. Podawać z ulubionymi sosami.
Wypasione, nie ma co... I te warzywka w dużej ilości, już nie trza sałatki ;-)
OdpowiedzUsuńP.S. Kiedy przyjeżdżasz w nasze okolice?
Nie mam pojęcia pochłonął nas remont generalny chałupy a urlop dzisiaj się właśnie kończy... :(
Usuń