sobota, 12 marca 2016

Nuggetsy z piekarnika

Nuggetsów nikomu przedstawiać nie trzeba prawda? :) Aż dziw mnie bierze, że na blogu nie ma wersji na klasyczne nuggetsy smażone na oleju. Szok! :) Tym bardziej szok, że dzisiaj przepisowe szeregi zasilą nuggetsy z piekarnika! Czyli... samo zdrowie! ;) Przepis wyczarowałam podczas jednego z moich
sobotnich kucharzeń ;) Generalnie ameryki pewnie w ten sposób nie odkryłam jednak marynata, którą zrobiłam do moich polędwiczek z kurczaka wyszła tak dobra a mięso za jej sprawą wyszło w późniejszym czasie tak soczyste, kruche i aromatyczne, że grzechem było by się z Wami tym przepisem nie podzielić. Przepis jeszcze z jednego powodu jest genialny - te nuggetsy to minium włożonej pracy a maksium smaku! Nie ma tutaj mowy ani o rozbijaniu jajek ani o maczaniu w panierce już o pilnowaniu patelni nie wspominając. W sumie te nuggetsy robią się prawie same :) Same też znikają w oka mgnieniu... ;))


Składniki: (na porcję dla 4 osób)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1/2 opakowania płatków Corn Flakes (ok.200g)


Pierś umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.

Składniki marynaty wymieszać wlać do kurczaka, starannie wymieszać tak aby marynata oblepiła każdy kawałek kurczaka. Odstawić na 2-3h do lodówki (najlepiej na noc).

Płatki kukurydziane zemleć w blenderze lub rozgnieść za pomocą tłuczka lub wałka na drobne kawałeczki.

Fileciki wyjmować z marynaty, maczać w płatkach i układać na blaszce wyłożonej papierem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.25minu
t.




W czasie gdy nuggetsy się pieką można zrobić sos:




1 opakowanie serka Łaciatego chili (200g)

200g jogurtu naturalnego

sól, pieprz, cukier do smaku




Całość wymieszać na gładki sos. Podawać do nuggetsów.

1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się twoje podejście, dziecino: ja też uważam, że to SAMO ZDROWIE!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly