
Składniki: (na standardową blachę do pieczenia 36x24cm)
6-8 dużych jabłek (najlepiej szara reneta)
3szkl. mąki pszennej
1 kostka masła
1/2szkl. cukru pudru
200g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (1 łyżka)
garść orzechów włoskich/laskowych
garść rodzynek
cynamon do posypania
Mąkę zagnieść z serkiem homo następnie dodać masło, cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość zagnieść na elastyczne ciasto.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na wielkość blach (ja zawsze zaginam papier do pieczenia wzdłuż krawędzi blachy po czym bezpośrednio na papierze wg tych krawędzi rozwałkowuję ciasto - świetny patent!).
Na pierwszy placek ciasta ułożyć jabłka jedno przy drugim.
Jabłka posypać cynamonem, w rowki między jabłkami wrzucić posiekane orzechy i rodzynki.
Przykryć drugim płatem ciasta.
Wstawić do rozgrzanego do 180stopni pieca i piec przez ok. 60minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem,
Znam i piekę to ciasto jako "garbatą szarlotkę", rzeczywiście jest przepyszne!
OdpowiedzUsuń