czwartek, 22 grudnia 2016

Ciasteczka orzechowo-cynamonowe

W tym roku miałam odpuścić sobie ciasteczkowe i w sumie tak jest ze względu na obecną sytuację postanowiłam zmniejszyć swój wysiłek do minimum niemniej jednak nie mogłam się powstrzymać od upieczenia chociaż małej porcji świątecznych ciasteczek. Wszystko przez Cukierenkę Lidla u Pawła
Małeckiego oraz mojego Muminka (Bosch MUM :) ) , który robi obecnie w mojej kuchni większość rzeczy za mnie... ;) z racji, że przepis nie był skomplikowany a do tego oprócz rozwałkowania ciasta i wsadzenia go do pieca wkład mojej pracy był zerowy po prostu nie mogłam się oprzeć i ich nie upiec... ;) Polecam wszystkim, bo tak dobrych kruchych ciasteczek tak przepełnionych orzechami to jeszcze nie jadłam! :)

Składniki:
100g zimnego masła
100g mączki z orzechów laskowych lub migdałów ( u mnie pół na pół)
160g mąki pszennej tortowej
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki świeżo startego cynamonu
60g cukru pudru

Mąkę wymieszać z mączką orzechową, dodać masło i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 04-05cm, foremką wycinać ciasteczka. Na każde ciasteczko położyć posiekane orzechy, lekko docisnąć posypać cukrem trzcinowym lub kokosowym. Wstawić do pieca rozgrzanego do 180stopni na 12-15minut (piec aż się zezłocą).

1 komentarz:

Printfriendly