
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
8-10 dag masła
8-10 dag cukru
cukier wanilinowy
1 jajko
Masa wiśniowa:
słoik kompotu z wiśni bez pestek ( ja zastąpiłam 400g wiśni zagotowane z 2,5szkl. wody i 4 łyżkami cukru)
2 budynie śmietankowe
Mąkę posiekać z masłem. Jajo ubić na puszysty kogel mogel wraz z cukrem.
Dodać do mąki, wsypać cukier wanilinowy, wyrobić na gładkie ciasto.
Wylepić tortownicę lub formę do tarty u mnie (śr. 26cm)
Wstawić do lodówki na 30minut.
W tym czasie ugotować budyń wiśniowy:
2 szklanki soku zagotować. W 0,5 szklanki rozrobić 2 budynie śmietankowe, zawiesinę wlać do gotującego się kompotu, gdy powstanie gęsty budyń dodać owoce z kompotu, wymieszać. Gorący budyń wylać na ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piec 10 minut po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 i piec kolejne 20-25minut.
Ciasto wystudzić. Wersja podstawowa gotowa.
Masa śmietanowa:
200ml śmietanki 36%
1 serek waniliowy homogenizowany 120g
2,5 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody do jej namoczenia
1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
3-4 łyżeczki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno, namoczoną żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie dodać kilka łyżek serka śmietankowego, dokładnie wymieszać i wlać do śmietanki , szybko energicznie wymieszać. Wylać na wystudzone ciasto. Na wierzch można posypać gorzkim kakao lub startą czekoladą.
Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie trzeba najpierw podpiec samego spodu?
OdpowiedzUsuń