
Składniki: (na 12 małych słoiczków ok. 5l dżemu)
3kg oczyszczonych i pokrojonych w mniejsze (ale nie drobne!) kawałki
350g cukru
3 łyżeczki naturalnej pektyny
sok z 1 cytryny
Do garnka z grubym dnem (najlepiej nieprzywierającym) włożyć truskawki, dokładnie wymieszać z pektyną. Wstawić na gaz, gotować truskawki ok. 10minut na srednim ogniu dość często mieszając. Po tym czasie dodać cukier oraz sok z cytryny. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu kolejne 15minut,
Po tym czasie wyłączyć ogień. Odczekać chwilę, Mieszać od czasu do czasu - w ten sposób pozbędziemy się piany, która wytworzyła się podczas gotowania.
Do wyparzonych słoiczków rozlać dżem, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Następnie słoiczki pasteryzować podczas mokrej pasteryzacji ok. 10 minut od zagotowania.
Wyjąć, przestudzić, schować do spiżarki :)
dzięki wielkie za przepis, dzisiaj lece na targ i będziemy robić konfitury :*
OdpowiedzUsuńZapraszamy do dodania przepisu do akcji "W słoiku" na zBLOGowani.pl
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie za przepis właśnie będę robiła taką konfiturę :D
OdpowiedzUsuń