
Składniki:
3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii (obranej ze skórki i pozbawionej gniazd nasiennych)
3 średniej wielkości cebule starte na grubych oczkach
20 dag żółtego sera salami startego na grubych oczkach
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3-4 jajka
pieprz i sól do smaku
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Wszystkie składniki połączyć dokładnie ze sobą, dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do foremek typu keksówka.
Piec w 180 stopniach przez około 60minut do momentu aż pasztet się pięknie zabrązowi.
Wystudzić. Zajadać.
RADA: Do przygotowania pasztetu najlepiej sprawdzi się podrośnięta cukinia taka, na którą za bardzo już człowiek nie ma pomysłu. Ma ona mniej wody więc istnieje mniejsze ryzyko, że pasztet będzie zbyt rzadki. Jeśli mamy młodziutką cukinię warto odcisnąć ją z nadmiaru wody.
Takiego pasztetu jeszcze nie próbowałam, trzeba będzie to ewidentnie zmienić! Przepisy ciekawe i smacznie to wygląda, ale w praniu wszystko wyjdzie! Co powiesz jeszcze na taką opcją, jaką znalazłam z https://mrchef.pl/misja sama nie mam zbytnio czasu gotować i staram się to ograniczać, ale dowożenie składników i dokładnych przepisów to chyba jednak coś.
OdpowiedzUsuń