Jak już wspominałam mam z powrotem męża w domu! Jedno z jego ulubionych dań to ryba zapiekana w sosie śmietanowym dlatego od czasu do czasu "szarpnę" się na takie szaleństwo i serwuję mu rybę zapieczoną w sosie śmietanowym w towarzystwie makaronu. Tak przygotowana ryba świetnie sprawdzi się na piątkowy uroczysty obiad, Wigilijną nowinkę czy po prostu wykwintną kolację we dwoje z lampką białego wina w tle... ;) Danie nieskomplikowane a dostojne i przepyszne! Spróbujcie koniecznie zadowolenie rodziny gwarantowane! :) Składniki: 400g dobrej gatunkowo ryby u mnie dorsz 330g śmietanki kremówki 30% 1 spory pęczek koperku biały pieprz, sól, sok z cytryny do smaku 1 ząbek czosnku Rybę rozmrozić, osuszyć z wody, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Koperek posiekać. Śmietankę wlać do rondelka, wcisnąć mały ząbek czosnku lub 1/2 dużego. Dodać posiekany koperek, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny do smaku. Całość zagotować do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Gorącym sosem zalać rybę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni na 30-35 minut. Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz