
Składniki (na blachę o wymiarach: 24cm x 28cm )
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa karmelowa:
400g masy krówkowej (Helio ma dobry skład)
2 gorzkie czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
Masa śmietanowa:
330ml śmietanki kremówki
1 galaretka bananowa
1 szklanka gorącej wody
Dodatkowo:
3 banany
podprażone płatki migdałowe, migdały lub inne dowolne orzechy
sok cytrynowy
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
W miseczce wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia oraz łyżką octu. Dodać do białek i wymieszać do momentu aż ładnie połączą się z ubitą pianą z białek.
Do masy jajecznej dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (kontrolując kolor biszkoptu - gdy będzie złotobrązowy wyjąć).
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić.
Masę krówkową wymieszać z rozpuszczonymi czekoladami oraz kakao.
Wyłożyć na biszkopt.
Ułożyć banany pokrojone w 0,5cm plasterki. Posmarować sokiem z cytryny.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ostudzoną galaretkę i wymieszać.
Wyłożyć na banany. Posypać podprażonymi płatkami. Schłodzić kilka godzin a najlepiej całą noc w lodówce.
Witam , nie trzeba nasączać biszkoptu,nie będzie suchy?
OdpowiedzUsuńMożna ale nie jest to konieczne- biszkopt z tego przepisu nie jest dławiąco suchy ;)
Usuń