sobota, 17 sierpnia 2013

Drożdżowe z morelami, pyszności :)

Dzisiaj jak to na sobotę przystało coś do niedzielnej kawy. W sypanej drożdżówce zakochałam się już przeszło dwa miesiące temu i miłość ta trwa nieprzerwanie ;) Dzisiaj przepis na to pyszne i szybkie ciasto w nieco zmienionej do poprzedniej wersji. Szczerze polecam szczególnie tym, którzy jeszcze nie wypróbowali tego przepisu!! :)

Składniki:

100g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
500g moreli

Kruszonka:

1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 opakowania płatków migdałowych (opcjonalnie)

Z podanych składników zagnieść kruszonkę, na koniec dodać płatki.

Do miski wsypać składniki w kolejności:

drożdże
cukier i cukier waniliowy
jajka
olej
mąka
mleko
szczypta soli

NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką i odstawić na 3h do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę i odstawić ją do lodówki.

Po 3h wyrośnięte składniki wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 10-15min. do wyrośnięcia, po tym czasie wyłożyć na ciasto morele pokrojone w ćwiartki i posypać kruszonką. Piec ok 40-45min. w piekarniku nagrzanym do 175stopni.

Trele Morele

1 komentarz:

  1. Drożdżówka dobra zawsze i wszędzie, Twoja bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly