Dzisiaj jak to na sobotę przystało coś do niedzielnej kawy. W sypanej drożdżówce zakochałam się już przeszło dwa miesiące temu i miłość ta trwa nieprzerwanie ;) Dzisiaj przepis na to pyszne i szybkie ciasto w nieco zmienionej do poprzedniej wersji. Szczerze polecam szczególnie tym, którzy jeszcze nie wypróbowali tego przepisu!! :)
Składniki:
100g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
500g moreli
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 opakowania płatków migdałowych (opcjonalnie)
Z podanych składników zagnieść kruszonkę, na koniec dodać płatki.
Do miski wsypać składniki w kolejności:
drożdże
cukier i cukier waniliowy
jajka
olej
mąka
mleko
szczypta soli
NIE MIESZAĆ! Przykryć ściereczką i odstawić na 3h do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę i odstawić ją do lodówki.
Po 3h wyrośnięte składniki wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę,
przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 10-15min.
do wyrośnięcia, po tym czasie wyłożyć na ciasto morele pokrojone w ćwiartki i posypać
kruszonką. Piec ok 40-45min. w piekarniku nagrzanym do 175stopni.
Drożdżówka dobra zawsze i wszędzie, Twoja bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń