sobota, 23 listopada 2013

Pyszny i prosty jabłecznik wg mojej mamy (szybki i łatwy)

Po 12sto godzinnej podróży z Południa na Północ naszło mnie aby podzielić się z Wami przepisem na jabłecznik, który nierozerwalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam mała najbardziej z tego ciasta lubiłam warstwę wierzchnią z lukrem natomiast dół z jabłek zawsze zostawiałam dla innych amatorów tej szarlotki ;) To ciacho jest po prostu boskie! Moje ulubione wśród szarlotek. Co więcej to pierwsze ciasto, które upiekłam w swoim życiu i które wyszło! :) Myślę, że to cenna uwaga dla wszystkich zaczynających swoją przygodę z piekarnikiem. Polecam wszystkim, którzy kochają mieć pod ręką małe co nieco do niedzielnej kawy.



Składniki:
5 jajek
1/2 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
kostka margaryny
2 i 1/2 szkl. mąki
ok. 2kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
 
Margarynę utrzeć z cukrem, powoli dodając żółtka, stale miksując. Dodać mąkę, mleko, zapach, proszek.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą upiec osobno na złoty kolor w 170stopniach (ok.30-35min.)
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach, ugotować z niewielką ilością wody. Gdy jabłka będą lekko rozgotowane dodać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia.
Jabłka wylać na 1 blat ciasta, przykryć drugim. Odstawić do wystygnięcia.
Z cukru pudru, wody i kropli olejku cytrynowego zrobić lukier.
Polukrować a na lukier posypać oldschoolową posypką cukrową :)
Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

11 komentarzy:

  1. Mamine ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jabłecznik ma w sobie to coś... :) Jest najlepszy bo jest mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada fajnie :) Nie napisałaś ile mąki. Sprawdź przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ilości mąki i margaryny? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże, a szarlotkę mojej Mamy to zrobiłam tylko raz, na święta, ale jestem świnia...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, bo to jabłecznik i mojej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Łyżka stołowa proszku do pieczenia??

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly