Bitki, o których dzisiaj mowa ostatnimi czasy zostały przeze mnie trochę zapomniane a szkoda, bo mieszkając w grodzie Gryfa dość często je robiłam i zajadali się nimi niejedni ;) Pyszne kruche mięso w smakowitym ciemnym sosie to jest to co moje kubki smakowe lubią bardzo! Uwielbiam je w zestawieniu z kaszą gryczaną i buraczkami, no bo co tu dużo ukrywać swojskie jadło jest najbliższe mojemu sercu.
Składniki:
1kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
3-4 ziarnka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 kostka mięsna (opcjonalnie)
2 pokruszone suszone grzybki
Szynkę pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, odstawić na pół godziny do lodówki.
Cebulę pokroić w piórka.
Plastry szynki obtoczyć w mące i usmażyć na oleju/smalcu na złoto-brązowy kolor.
Mięso zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.
Mięso przełożyć do brytfanki (powszechnie zwanej kaczką) ew. można radzić sobie z patelnią tylko głębszą (ja tak robiłam przez całe 3 lata studiów)
Na mięso wyłożyć cebulkę, podlać wodą do wysokości mięsa, dodać pokruszoną kostkę, ziele angielskie, liść laurowy i pokruszony grzybki.
Całość dusić na wolnym ogniu ok.50min. od czasu do czasu mieszając w razie gdyby woda zbyt szybko odparowała lub sos wydałby się za słony dolać jeszcze wody.
Pod koniec gotowania sos zagęścić 1 czubatą łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody z dodatkiem gotującego się sos (czyli normalnie tradycyjnie tak jak każdy robi to w domu).
Gotowe bitki podawać z kaszą lub ziemniaczkami i koniecznie z buraczkami!!
Ślinka cieknie od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuńRobię czasem takie bitki - bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńJa robię bitki z wołowiny, spróbuj a zachwycisz się jeszcze bardziej :-)
OdpowiedzUsuńz pewnością niemniej jednak te "świńskie" mnie rujnują budżet ;)
Usuńjuż się robi:))
OdpowiedzUsuń