Greckie klimaty towarzyszyły nam z moim M. na początku września i stwierdzam wszem i wobec, że najbardziej na świecie w Grecji przypadła do gustu mi tamtejsza kuchnia! Chyba nikogo to nie dziwi. Sałatkę grecką robiłam już przed wyjazdem do tego miłego kraju i przyznam dumnie, że moja wersja była bliska tej, którą spotkaliśmy w kraju Zeusa. Chociaż zamiast papryki dodawali do niej pyszne pachnące pomidory, o których w Polsce można jedynie pomarzyć. A za sos służyła im czysta oliwa, której smak bije na głowę wszystkie oliwy jakie w swoim życiu miałam okazję spróbować. Mimo wszystko spolszczona wersja greckiej sałatki jest pyszna i godna polecenia. Robiona przeze mnie wielokrotnie za każdym razem schodzi ze stołu jako pierwsza.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 duża czerwona papryka
1 długi zielony ogórek
1 duża czerwona cebula
1 kostka sera feta
1 średniej wielkości słoik czarnych oliwek
Sos:
2 opak. gotowego sosu do sałatek (mój ulubiony do paprykowo-ziołowy) można dać też grecki
Sałatę porwać na małe kawałki.
Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Ogórka porządnie wymyć, pokroić w kostkę lub półplasterki (bez
obierania, bo wtedy puszcza dużo wody jak się go obierze).
Cebulę przekroić na 3 razy wzdłuż, potem kroić cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa razem wymieszać.
Fetę pokroić w kostkę (podczas krojenie moczyć nóż w zimnej wodzie wtedy
feta się nie klei do noża).
Połowę sera delikatnie wymieszać z warzywami, drugą połowę posypać po
wierzchu sałatki.
Sos przygotować wg przepisy na opak. podawać w osobnej miseczce, tak aby
każdy mógł polać sobie nim sałatkę tuż przed podaniem (wtedy warzywa
nie tracą sprężystości).
Pyszności!!
Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/