
Składniki:
niewielka ilość oleju słonecznikowego
5 ząbków czosnku (3 ząbki pokrojone w plastry, 2 ząbki drobno posiekane)
2 cebule szalotki, posiekane
200 g kiszonej kapusty
1 1/2 łyżki miodu
1 1/2 łyżki suszonego oregano
3 łyżki masła
starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
800 g pomidorów w puszce
2 łyżki natki pietruszki, umytej, posiekanej
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
100 g oliwek zielonych, pokrojonych w plastry
niewielka ilość soli
niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
200 g sera typu feta
1 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
1/2 opakowania rukoli
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku, posiekany
niewielka ilość mielonego, białego pieprzu
starta skórka z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
Przygotowanie sosu:
Cebulę i pokrojony w plasterki czosnek zeszklić na oleju, dodać 150g pokrojonej kapusty kiszonej, podsmażyć. Dodać miód, oregano, skórkę z cytryny oraz masło. Następnie dodać pomidory w puszce, gotować ok.30minut w razie gdyby sos zrobił się zbyt gęsty podlać wodą.
Mięso mielone wyrobić z 1/2 porcji fety, posiekaną pietruszką i kapustą kiszoną oraz posiekanymi zielonymi oliwkami, doprawić niewielką ilością soli, pieprzu białego i 1 przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z wyrobionej masy formować roladki, każdą roladkę zawinąć w plasterek szynki.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kilka łyżek sosu, na sos wyłożyć gotowe roladki. Na co drugiej roladki poukładać plastry sera feta. Zalać pozostałym sosem pomidorowym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Zapiekać około 40minut.
W tym czasie na rozpuszczonym maśle podsmażyć czosnek, dodać umyte liście rukoli, doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Gdy roladki będą upieczone, porcjami między roladkami poukładać uduszoną rukolę.
Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz