piątek, 5 maja 2017

Maślankowe pianki truskawkowe z bananami

Jako dziecko nie przepadałam ze wszelkiego rodzaju galaretkami bez względu na to czy to były galaretki z owocami, galaretki w czekoladzie, ptasie mleczka itd. nic co miało w sobie galaretkę nie było w stanie skraść mojego serca... ;) Na szczęście kubki smakowe człowieka ewoluują i ostatnimi czasy rozkochałam się w galaretce na dobre! Rozkochałam się do tego stopnia, że raz w tygodniu muszę zrobić kilka pucharków tego prostego deseru aby spokojnie móc po niego sięgać przez cały tydzień :) Galaretki z owocami Wam tu nie wrzucę, bo to banał ale podeślę Wam przepis, który z tego mojego galaretkowego szaleństwa również się zrodził. Maślankowe pianki truskawkowe to połączenie mojej galaretkowej miłości i oszczędności wynikającej z chęci wykorzystania maślanki zalegającej w lodówce... ;) Efekt okazał się tak owocny, że grzechem było by nie podzielić się z Wami tym prostym deserem, którym oczarujecie siebie i bliskich ;)

Składniki: (na ok. 4-5 porcji deseru)
1,5 szklanki maślanki
1 szklanka rozmrożonych truskawek (lub przy sezonie świeżych)
2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka wrzątku do ich rozpuszczenia

ew. odrobina dowolnego słodzidła gdyby deser wydał się Wam zbyt kwaśny u mnie akurat kwaśność jak najbardziej na miejscu :)
1 duży banan 
mrożone maliny lub truskawki (opcjonalnie)

Maślankę wraz z truskawkami zmiksować na gładki koktajl.
Galaretki rozpuścić, lekko przestudzić. Letnie galaretki wlać do koktajlu i ponownie zmiksować.
Banana pokroić w kostkę rozłożyć do pucharków, zalać maślanką.
Wstawić do lodówki, gdy stężeje, jest gotowe do spożycia :)

2 komentarze:

  1. Lubie takie desery bo i maslanke lubie a czym gesciejsze tym lepiej bo glod zaspokoje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie desery bo i maslanke lubie a czym gesciejsze tym lepiej bo glod zaspokoje.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly