środa, 28 czerwca 2017

Szynka w sosie grzybowo-cebulowym

Gdy w mojej lodówce zalega spora liczba produktów wołających 'wykorzystaj nas już, bo się popsujemy!' w mojej głowie buzuje tysiąc kulinarnych myśli na minutę! :) Tak też było przy tej szynce :) W zamrażarce od dłuższego czasu na swoje pięć minut czekała szynka z ekologicznego wieprzka, zamrożone pieczarki, a w lodówce wołała do mnie kremówka ;) Tak powstał pomysł na szynkę, która okazała się tak pyszniutka, że trzeba podzielić się z Wami przepisem... ;)

Składniki:
70dag szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa, wtedy czas obróbki termicznej może zostać wydłużony - jeśli mówimy o wołowinie lub skrócony - jeśli chcemy przygotować drób ;)
300ml śmietanki słodkiej kremówki
3 średniej wielkości cebule
500g pokrojonych w plasterki pieczarek
2 solidne garście suszonych grzybów
1 łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego
sól, pieprz, marynata staropolska KAMIS

Szynkę pokroić w grubsze plastry, lekko rozbić, natrzeć marynatą. Odstawić na kilka godzin do lodówki - najlepiej na noc.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do brytfanki lub głębszej blaszki.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym z mięsa, dodać pieczarki podsmażać do momentu aż z pieczarek wyparuje woda. Wkruszyć suszone grzyby, podlać odrobiną wody, dusić ok.5-8minut. Po tym czasie wlać śmietankę zagotować i wylać sos na mięso. Brytfankę przykryć pokrywką a jeśli pieczemy mięso w blaszce przykryć szczelnie folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190stopni  przez około 1,5godziny.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly