piątek, 4 sierpnia 2017

Krem kakaowo-bananowy do babeczek, tortów i deserów

Jak moi stali czytelnicy wiedzą nie przepadam za ciastami z kremem aby jakieś mnie urzekło musi być naprawdę wspaniałe! Tak właśnie jest z tym kremem! Odkryłam go przy okazji pieczenia muffinek bananowych z tego przepisu. Krem służył do dekoracji babeczek niemniej jednak jest tak smaczny i inny od wszystkich pozostałych, że nie ma co muszę go Wam tutaj zaprezentować, bo idealnie sprawdzi się zarówno na babeczkach jak w pucharkach z owocami oraz po prostu jako masa do przełożenia tortu! Idealnie słodki, smakuje naprawdę bananowo więc po prostu jest wspaniały. Dla wszystkich fanów słodkich kremów polecam serdecznie! :)

Składniki:
250g masła
3 żółtka
2 banany
45g ciemnego kakao
50g cukru
kilka kropel soku z cytryny

Banany zmiksować na gładką masę, dodać cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny, wszystko zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelać do garnuszka, podgrzewać do mniej więcej 80 stopni często mieszając - ważne, żeby nie zagotować masy! 
Masło utrzeć na puch, łyżka po łyżce dodawać ostudzoną czekoladowo-bananową masę.
Utrzeć na gładki krem. Używać wg potrzeby jako samodzielny deser lub do przełożenia ciast lub tortów.

1 komentarz:

Printfriendly