
Szczerze polecam wszystkim niecierpliwym! :)
Składniki:
250g margaryny
500g mąki
5 jaj (3 całe, 2żółtka)
5dag drożdży
20dag cukru pudru
3 łyżki śmietany
szczypta soli
Drożdże wraz z cukrem rozrobić ze śmietaną.
Resztę składników posiekać, dodać rozrobione drożdże, zagnieść na gładkie ciasto.
Masa:
puszka gotowej masy makowej
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów włoskich
garść pokrojonych moreli lub żurawiny
Masę makową wymieszać z bakaliami.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Dużą blachę o standardowych wymiarach wyłożyć papierem.
Na blaszce ułożyć pierwszy rozwałkowany na cienko placek. Na ciasto wyłożyć 1/2 masy.
Na masę ułożyć drugi płat ciasta. Na ciasto pozostałą część masy.
Przykryć ostatnim płatem ciasta.
Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na noc do wyrośnięcia (ew. na ok.6 godzin w dzień)
Na drugi dzień upiec w temp. 180stopni przez ok. 1h
Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Pięknie Ci wyszedł, jak Ćwierczakiewiczowej!
OdpowiedzUsuńWszystkiego, co najlepsze i pysznego jedzonka życzy świątecznie Marzynia!
super przepis ciasto pyszne!!! dziękuje
OdpowiedzUsuńjak się posmaruje ciasto białkiem a potem wyłoży się mak , to też nie ma dziur :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń