poniedziałek, 1 czerwca 2015

Szybki Chiński Kociołek

Chińszczyzna, jak już wspominałam nie należy do moich faworytów wśród kuchni świata. Moim kubkom smakowym znacznie bliżej do kuchni europejskiej z rodzimą kuchnią na czele. Mimo to czasami coś mnie najdzie, że ugotować obiad na "chińską nutę". Chińska nuta ze względu na moją śladową wiedzę nt. wspominanej kuchni zawsze przypomina kuchnię "fusion" - (modne słowo), więc postanowiłam go tutaj użyć ;) Kociołek chiński to danie jednogarnkowe lub patelniowe o ile ktoś posiada patelnię pokaźnych rozmiarów w innym przypadku solidny garnek sprawdzi się lepiej. Przepis powstał pod wpływem chwili, kiedy to w zamrażarce czekały filety z kurczaka, torebka mrożonki chińskiej a z półki w spiżarce uśmiechał się sos słodko-kwaśny. Zdaję sobie sprawę z tego, że zaraz zarzuci mi ktoś, że obiad z półproduktów stąd moja odpowiedź co do sosu w internecie aż roi się od przepisów na sosy słodko-kwaśne stąd mój apel do tych ambitnych zasięgnąć rady wujka google a potem rach ciach do przygotowania mojego przepisu! :)

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 opak. mieszanki chińskiej
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
2 woreczki ryżu
sól, pieprz
przyprawa złoty kurczak

Miesza
Pierś z kurczaka przyprawić przyprawą złoty kurczak i usmażyć na złoto na patelni.
Dodać mieszankę chińską, smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć z woreczków. Dodać na warzyw.
Całość wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać. Podgrzać całość i dusić ok.5min. na małym ogniu często mieszając.
Podawać z surówką z kapusty.

Mniam!

1 komentarz:

Printfriendly