
Składniki: (na 8 porcji)
Pulpeciki:
30dag mięsa mielonego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Zupa:
1,5l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
1 marchewka
4 ziemniaki
3 cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
1 łyżeczka kminku (może być mielony wtedy nie trzeba rozcierać w moździerzu)
3 strąki papryki konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
Cebulę drobno pokroić wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażyć do momentu aż się zeszkli, dodać papryki i kminek jeszcze raz przesmażyć.
Zalać 1 łyżką gorącego bulionu po czym dodać do bulionu.
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, gotować ok. 10min.
W tym czasie mięso wyrobić z kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Z mięsa formować pulpeciki wielkości pięćdziesięciogroszówki.
Gotowe pulpeciki delikatnie wrzucić do zupy, zamieszać. Gdy wypłyną dodać pokrojona w kostkę paprykę i przepłukaną fasolę.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Zapisałam sobie przepis. Zimą nie ma nic lepszego niż taka pożywna, gorąca zupa.
OdpowiedzUsuń