piątek, 28 kwietnia 2017

Deser pomarańczowa delicja

Desery w mojej kuchni powstają zazwyczaj za sprawą impulsu lub gdy z jakiegoś ciasta zostanie mi jakiś składnik tym razem było tak samo! :) Deser, który widzicie na zdjęciu to spuścizna mojej wesołej twórczości na temat nadwyżki kremu z bitej śmietany i serka waniliowego! Wyszło tak pyszne, że nie mogę się z Wami tym przepisem nie podzielić a nóż ktoś skorzysta i zrobi swojej rodzinie takie małe słodkie co nieco! :)


Składniki: (na 8 porcji) 


330g śmietany kremówki
120g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny (+1/4 szklanki zimnej wody do namoczenia)
1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
4 pomarańcze
16 delicji pomarańczowych
8 kostek białej czekolady
3 kiwi
3 mandarynki


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po czym rozpuścić w gorącej. Przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę serka, całość wymieszać.
Pozostały serek dodać do śmietany, wymieszać. Następnie powoli stale mieszając dodać przestudzoną żelatynę.
Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na dnia pucharka czekoladą do spodu ułożyć delicję.
Następnie przykryć ją solidną łyżką kremu.
Położyć warstwę pomarańczy i kolejną łyżkę kremu.
Z boku wetknąć delicję i kostkę czekolady.
Udekorować plasterkami kiwi i mandarynki.
Schłodzić.

1 komentarz:

Printfriendly