Muffinki jogurtowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Mam wrażenie, że po absolutnym szale na muffinki,
które były po prostu wszędzie zaczęło być o nich ostatnio dość cicho.
Sama złapałam się na tym, że w mojej kuchni pieczenie babeczek ustąpiło
miejsca innym wypiekom. Aby odkurzyć muffinkowe klimaty postanowiłam
upiec nową zupełnie wiosenną i świeżą wersję tych cudownych babeczek! Moje muffinkowe pieczenie spowodowane było wszechogarniającym leniem, który zawładnął mną przez całą poprzednią sobotę. Jakież to ja miałam plany! Sernik z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i jeszcze więcej ;) Dobrze, że chociaż na upieczenie muffinek się zdobyłam! ;) Muffinki z tego przepisu są wilgotne, miękkie i puszyste a z podanych składników wychodzi słuszna porcja, bo ok.20sztuk więc przepis idealnie sprawdzi się jako słodkość na grilla gdy ilość gości dopisze ;) Składniki: (na 20sztuk) 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 duży jogurt naturalny (u mnie dwa małe kubeczki) 3 laski rabarbaru 1 łyżeczka olejku cytrynowego Kruszonka: 1/3 kostki masła 3/4 szklanki mąki krupczatki (lub zwykłej) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu garść płatków migdałowych (opcjonalnie) Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem. Dodać jajka, jogurt, olej i olejek. Wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar, ponownie wymieszać. Do wyłożonej papierowymi papilotkami formy na muffinki nakładać porcję ciasta (do wysokości ok. 2/3 foremki). Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać muffinki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25minut (gdy muffinki będą złote z wierzchu wtedy będą upieczone).
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń