poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pizzowe ślimaczki, hit wieczoru panieńskiego.

Kilka tygodni temu przeglądając blogi kulinarne znalazłam przepis na pizzę zawijaną do odrywania, wpadł mi w oko i pomyślałam, że przypadnie również moim kubkom smakowym toteż przy najbliższej okazji postanowiłam przepis wypróbować efekt okazał się baaaardzo zadowalający :) Cały wieczór panieński wcinałyśmy je aż nam się uszy trzęsły.

Składniki na ciasto:

1 szklanka ciepłej wody 
25 g świeżych drożdży  
1/3 szklanki oleju 
1 płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki cukru 
1 jajko 
3,5 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:

sos pomidorowy (ja zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu: klik)
10 dag startego żółtego sera
15 dag duszonych pieczarek z cebulką

Ciasto: Z drożdży, cukru, soli, szklanki mąki i ciepłej wody robię zaczyn. Odstawiam miskę z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować sosem, posypać serem, wyłożyć pieczarkami i zawinąć (jak makowca wzdłuż krótszego boku). Kroić plastery na ok. 3cm i układać na blaszce wyłożonej papierem (w pierwotnej wersji autorka pisze, żeby układać kawałki w tortownicy, ja  natomiast zrobiłam to na normalnej podłużnej blaszce). Ślimaczki posmarować rozmąconym jajkiem, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na złoty kolor. Wcinać na ciepło lub na zimno najlepiej z super tuczącymi sosami ale jak nasze weekendowe hasło prawi: gdy panny się bawią kalorie się nie liczą ;)

Ps. Na wspomnianym panieńskim weekendzie rozkoszowałam się cebulaczkami wg przepisu Gosi - Kierowniczki, który jak tylko dostanę to wypróbuję osobiście :)

7 komentarzy:

  1. ach to delikatne wnętrze, cudowny aromat unoszący się w powietrzu i łaskoczący nozdrza, ach ten smak kojący spragnione podniebienie! :) hihi
    PYCHA!!
    Twoja wierna fanka
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite wypieki o zniewalającym smaku !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieczone - wypróbowane - PYCHA!
    Ślicznie dziękuję Koleżance z roku, za przepis :D
    Pozdrawiam,
    Kasia W. ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że się udały i zapraszam do wypróbowania innych przepisów ;)
      również pozdrawiam :D

      Usuń
  4. Oj, chyba Ty utuczysz tego Lubego nieźle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat w tym przypadku to tuczyłam swoje podkarpackie koleżanki a jeśli chodzi o mojego M. to on jest strasznie odporny na moje próby chociażby lekkiego podtuczenia ;)

      Usuń
  5. Czy można je przygotować z drożdży instant? Ile należy ich dodać?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly