Grzanki – niby banał a rzecz, którą
każdy lubi czy to w sałatce czy też jako dodatek do zupy krem.
Jestem w szoku, że do tej pory nie sprzedałam Wam na nie przepisu
zwłaszcza, że są świetnym sposobem na czyszczenie szafki z
chlebek z czerstwego pieczywa, które rzadko kiedy odnajduje w
naszych domach amatorów. Grzanki, grzaneczki, grzanusie! Dla mnie
totalne 'must have' każdej szanującej się gospodyni :)) Polecam
wykorzystać czerstwe pieczywo, upiec grzanki I zamknąć w szczelnym
pojemniku, przetrwają naprawdę długo o ile wcześniej nie rzucą
się na nie wygłodniałe paszcze... :D Grzanki przygotowane w ten
sposób za sprawą dodatku przypraw robią dużą konkurencję dla
tak powszechnie lubianej przekąski typu 'BakeRolls'. Nie muszę
chyba wspominać, że są 100razy smaczniejsze (od nas zależy jaki
typ pieczywa użyjemy) o zdrowiu już nawet nie mówię
;)
Składniki:
Składniki:
dowolna ilość pieczywa
oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy
(do skropienia)
sól czosnkowa, słodka papryka,
przyprawa do pizzy lub inne przyprawy do wyboru
Pieczywo pokroić w kostkę. Ułożyć
na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą,
posypać solą czosnkową. Całość delikatnie przemieszać, włożyć
do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok10 min. do czasu aż
grzanki będą pięknie złociste.
Każdy lubi grzanki... dogadzasz tej swojej H&C, dogadzasz... a papryczkę zrób koniecznie, bo jest najlepsiejsza! CaUski - Marzynia
OdpowiedzUsuń