poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Grzanki - dodatek do sałatek, zup itp.

Grzanki – niby banał a rzecz, którą każdy lubi czy to w sałatce czy też jako dodatek do zupy krem. Jestem w szoku, że do tej pory nie sprzedałam Wam na nie przepisu zwłaszcza, że są świetnym sposobem na czyszczenie szafki z chlebek z czerstwego pieczywa, które rzadko kiedy odnajduje w naszych domach amatorów. Grzanki, grzaneczki, grzanusie! Dla mnie totalne 'must have' każdej szanującej się gospodyni :)) Polecam wykorzystać czerstwe pieczywo, upiec grzanki I zamknąć w szczelnym pojemniku, przetrwają naprawdę długo o ile wcześniej nie rzucą się na nie wygłodniałe paszcze... :D Grzanki przygotowane w ten sposób za sprawą dodatku przypraw robią dużą konkurencję dla tak powszechnie lubianej przekąski typu 'BakeRolls'. Nie muszę chyba wspominać, że są 100razy smaczniejsze (od nas zależy jaki typ pieczywa użyjemy) o zdrowiu już nawet nie mówię ;)
Składniki:

dowolna ilość pieczywa
oliwa z oliwek lub dobry olej rzepakowy (do skropienia)
sól czosnkowa, słodka papryka, przyprawa do pizzy lub inne przyprawy do wyboru

Pieczywo pokroić w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą czosnkową. Całość delikatnie przemieszać, włożyć do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok10 min. do czasu aż grzanki będą pięknie złociste.

1 komentarz:

  1. Każdy lubi grzanki... dogadzasz tej swojej H&C, dogadzasz... a papryczkę zrób koniecznie, bo jest najlepsiejsza! CaUski - Marzynia

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly