Składniki:
kolby kukurydzy
woda (tyle aby kolby luźno pływały)
1 łyżeczka cukru na 1 litr wody
masło i sól do smaku
Wodę zagotować. Kolby kukurydzy obrać i opłukać pod zimną wodą. Włożyć do wrzątku. Gotować 10-15 min. od momentu ponownego zagotowania. Aby mieć pewność, że kukurydza jest już miękka można wyłuskać kilka ziarenek i sprawdzić czy są już miękkie. Gdy kukurydza jest już miękka, wyjąć z wrzątku, Lekko przestudzić, posmarować odrobiną masła i posypać solą. Zajadać :)
To czego dowiedziałam się z czytania internetowych źródeł to to, że do wrzątku nie dodaje się soli, bo utwardza ziarnka (nie wiem czy prawda ja swoją lekko posoliłam gotowałam 15min. i były mięciutkie ale może rzeczywiście... może bez soli gotowałabym tylko 10??)
Druga uwaga myślę, że trafna, o której również nie wiedziałam to różnica między kukurydzą ze sklepu a tą z pola. Różnica między nimi jest taka, że mieszczuchy z Lidla mają prościej gotują kukurydzę zaledwie kwadrans zaś miłośnicy wsi jeśli nie maja w okolicy w Lidla i 'pożyczają' kukurydze od sąsiada z pola muszą pogotować ją przynajmniej 30-45min. :)
uwielbiam taką kukurydzę
OdpowiedzUsuńSmakuje wakacjami prawda? ;)
Usuń2/10
OdpowiedzUsuń