Kebab Gyros sałatka tak kultowa, że nie trzeba jej zbytnio nikomu
przedstawiać. Każda szanująca się gospodyni domowa ma swój sposób na
"gyrosa" mój pochodzi od mojej nieocenionej Cioci Mary, która
niejednokrotnie gościła ze swoimi przepisami na moim blogu. Wg mnie to
najlepszy przepis na sałatkę kebabową jaką jadłam (a jadłam ich całkiem
sporo). Ta chyba ze względu na swój warstwowy charakter jest pyszna i po
kilku godzinach na stole wygląda tak samo atrakcyjnie jak tuż po
przygotowaniu, co niewątpliwie przemawia za jej przygotowaniem na
wielkie goszczenie lub też święta :) Za sprawą marchewki jej smak jest
zupełnie inny od rozpowszechnionych sałatek kebabowych. Sałatka jest
pyszna a gdy kurczaka usmażymy wcześniej to i szybka w przygotowaniu.
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki przyprawy kebab gyros (ja najbardziej lubię z Prymatu albo z Apetity)
1 puszka kukurydzy
4 średniej wielkości marchewki
3 duże cebule
1 kapusta pekińska
1 słoik sałatki szwedzkiej
Sos:
1 słoik majonezu (400ml)
1/2 ketchupu pikantnego (200g)
4 średnie ząbki czosnku
Majonez wymieszać z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą odstawić na min.30min po czym usmażyć na niewielkiej ilości oleju i odcedzić z nadmiaru tłuszczu.
W misce najlepiej z płaskim, równym dnem ułożyć 1/2 kurczaka. Posypać cebulą posiekana w kostkę. Następnie wyłożyć odciśniętą z zalewy sałatkę szwedzką. Posmarować 1/2 sosu. Na sos wyłożyć marchew, na marchew pozosstałego kurczaka a następnie odsączoną z wody kukurydzę. Posmarować drugą częścią sosu. Przykryć poszatkowaną kapustą pekińską.
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej :)
UsuńGratuluję przepysznej sałatki :D Ta marchewka jest na prawdę oryginalna :) A co powiecie na moją wersję? http://salatkagyros.pl
OdpowiedzUsuń