przygotowania. Myślałam, myślałam, analizowałam i szukałam aż wpadłam na genialny pomysł wykorzystamnia zawartości mojej spiżarki, która ze względu na to, że wiosna tuż tuż i nowe przetwory na horyzoncie powinna zostać opróżniona! Idąc za ciosem obrałam za gwiazdę deseru mój mus rabarbarowy z imbirem! To był strzał w 10! Majowy superdeser w ponure marcowe popołudnie! To jest najlepsza rzecz, która może przydarzyć się w weekend!
Dopełnienie w postaci słodkiego serka mascarpone, białej czekolady, kruchych bezików i ciasteczek to coś dla czego warto zgrzeszyć a później zrobić trzy treningi z Chodakowską!
Składniki:
1 słoik musu rabarbarowo-imbirowego (300ml) (przepis klik)
200g serka mascarpone
100ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
1 opak, podłużnych biszkoptów (mogą być te do tiramisu)
100g białej czekolady
1 łyżka soku z cytryny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Serek ubić wraz ze śmietanką pod koniec dodać stopniowo stale miksując roztopioną czekoladę. Wymieszać na gładką masę.
Do słoiczków pokruszyć po 1 biszkopcie.
Na to ułożyć warstwę musu.
Przykryć porcją kremu z mascarpone.
Serek przykryć kolejnym pokruszonym biszkoptem, na biszkopt porcja kremu.
Na górze położyć małe beziki.
Schłodzić w lodówce przez 30min.
bardzo pomysłowy deser jak i podanie :) wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) jest naprawdę pyszny polecam :)
Usuńmus z rabarbaru? brzmi pysznie! już nie mogę sie doczekać sezonu na niego bo teraz na pewno go nigdzie nie znajde....
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musisz zrobić zapas do słoiczków w maju :) ja właśnie tak zrobiłam i cieszę się smakiem cały rok :D
UsuńPozdrawiam serdecznie :))