zdrowe! Wspaniałe jest w nich też to, że zasmakują zarówno fanom kaszy jaglanej jak również wielkim sceptykom - czyt. ja :)
Podawać je można jako samodzielne danie polewając roztopionym masłem lub jako dodatek do obiadu (jak na zdjęciu) podsmażone ze sztuką mięsa w sosie :) Pycha! :)
Składniki:
0,5 kg - ugotowane ziemniaki
1 szklanka - mąka pszenna
1 łyżka - mąka ziemniaczana
1 szt. - jajko
sól
1 szt. - kasza jaglana
250 g - ser biały
1 szklanka - mąka pszenna
1 łyżka - mąka ziemniaczana
1 szt. - jajko
sól
1 szt. - kasza jaglana
250 g - ser biały
Ser rozgnieść widelcem połączyć z kaszą, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i odrobinę soli. Wyrobić na jednolite elastyczne ciasto.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok.0,5cm. Wykrawać kółka (nieco większe niż na pierogi). Na środek każdego placuszka kłaść porcję farszu zawinąć w kształt knedla. Ostrożnie wrzucić na osolony wrzątek gotować do momentu aż wypłyną, po tym czasie gotować jeszcze 1-2min.
Podawać solo okraszone masełkiem lub jako dodatek zamiast ziemniaków.
Świetnie smakuję przysmażone na patelni.
O kurcze, takiego przepisu NIGDY nie widziałam, to jest super! Tylko napisz mi, słońce, (może być u mnie na blogu) co to jest ta 1 sztuka kaszy jaglanej...
OdpowiedzUsuń