poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Gulasz warzywny

Ta potrawka to prościej mówiąc zagospodarowanie mojej lodówki. Moc warzyw wypełniła moją szufladę i ich nadmiar, który powoli wołał zjedz mnie doczekał się zagospodarowania :) Tak oto powstał gulasz warzywny doskonały do obiadu jako forma warzyw na ciepło lub jako baza do sosu. Pierwsza tura gulaszu od razu została zjedzona niemniej jednak na zimę przygotowałam jeszcze kilka słoików, bo warzywa w tej formie są pyszne i biją rozgotowane leczo na głowę - wiem, że są wśród nas ludzie, którzy są fanami rozgotowanego leczo ja do nich niestety albo i stety nie należę, zdecydowanie bardziej preferuję jędrne, lekko podgotowane warzywa :)


Składniki: (na słoik 1l)
1 mała cukinia
2 średnie marchewki
1 kalarepka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Cebulę posiekać drobno podsmażyć na oleju kokosowym, gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojoną w talarki marchewkę, chwilę przesmażyć, podlać odrobiną wody.
Obraną kalarepę pokroić w kostkę dodać do reszty warzyw, w razie potrzeby jeszcze raz podlać delikatnie wodą.
Warzywa dusić ok.5minut.
Paprykę i cukinię pokroić w grubą kostkę (ok.1cm x 1cm) i dodać do reszty warzyw, chwilę podsmażyć i wlać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz i cukier do smaku.
Dusić ok.5-10minut sprawdzając miękkość cukinii.
Jeszcze gorące wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić, pasteryzować 5minut od daty zagotowania (pod warunkiem, że pasteryzujemy od razu po nałożeniu gorącego sosu do słoików).



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym pożarła na pniu, ale H&C na pewno by sarkała, że nie ma chabaniny ;-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Ile dodać przecieru pomidorowego? ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly