Na szczęście przyszło nowe lato, nowe siły, nowe pomysły i tak oto są! Musztardowo-miodowe ogórki premierowo! Przyznam szczerze, że robiłam je już miesiąc temu jednak przepis publikuję dopiero teraz ze względu na potrzebę smakowych oględzin ;) Przecież nie mogłam podać Wam tutaj przepisu, którego sama wcześniej na własnym języku nie spróbowałam... ;) Po degustacji śmiało Wam ogórki polecam! Ci, którzy lubią słodko-kwaśne klimaty z pewnością się z nimi zaprzyjaźnią na dłużej i zrobią co najmniej dwa rzuty tych małych zielonych smakołyków... :)
Składniki: (na 8 małych 400ml słoiczków)
2kg ogórków
2,5 szklanki wody
0,5 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka soli kamiennej
1/2 główki czosnku
górczyca
2 marchewki
pęczek kopru
Ogórki wyszorować pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Do słoików wsypać po łyżeczce gorczycy, włożyć kawałki marchewki, kawałek kopru i ogórki - dość ciasno.
Wodę, ocet, cukier, sól i miód zagotować. Przestudzić. Dodać musztardę, energicznie wymieszać. Gotową marynatą zalać ogórki. Słoiki zakręcić, pasteryzować na mokro ok. 10min od momentu zagotowania.
Takich ogórków jeszcze nie robiłam.Zawsze robie standardowo kiszone i w occie, a od dwoch lat dodatkowo w kurkumi. Tak je zachwalasz, że może trzeba sie na takie skusić ;-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie ja się do nich zbierałam ładnych parę lat! Stanowczo za długo nie popełniał moich błędów o zrób je już dziś! :)
UsuńSpróbuj koniecznie ja się do nich zbierałam ładnych parę lat! Stanowczo za długo nie popełniał moich błędów o zrób je już dziś! :)
Usuń