
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 duża czerwona papryka
1 długi zielony ogórek
1 duża czerwona cebula
1 kostka sera feta
1 średniej wielkości słoik czarnych oliwek
Sos: 2 opak. gotowego sosu do sałatek (mój ulubiony do paprykowo-ziołowy) można dać też grecki
Sałatę porwać na małe kawałki. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Ogórka porządnie wymyć, pokroić w kostkę lub półplasterki (bez obierania, bo wtedy puszcza dużo wody jak się go obierze). Cebulę przekroić na 3 razy wzdłuż, potem kroić cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (podczas krojenie moczyć nóż w zimnej wodzie wtedy feta się nie klei do noża). Połowę sera delikatnie wymieszać z warzywami, drugą połowę posypać po wierzchu sałatki. Sos przygotować wg przepisy na opak. podawać w osobnej miseczce, tak aby każdy mógł polać sobie nim sałatkę tuż przed podaniem (wtedy warzywa nie tracą sprężystości).
Pyszności!!
Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/