Ogórki z kolendrą przepis mam od Eli (niewątpliwie mojej przetworowej Idolce :) ) a skąd Ela ma ten przepis nie mam pojęcia. Wiem, że jest w naszej rodzinie już dość długo świadczy o tym fakt, że nawet nie pamiętam ile lat temu jadłam te ogórki po raz pierwszy ale wydaje mi się, że było to w czasach licealnych więc zważywszy na to, że mam za sobą już nie tylko LO ale i pełnowymiarowe studia plus rok dodatkowych to z mojej zawiłej arytmetyki wynika, że ogórki z kolendrą są w naszej spiżarni od dawna. Ogórki przygotowane w ten sposób wspaniale służą jako dodatek do obiadu gdy ogarnie nas lenistwo i chęć robienia surówki będzie bliska zeru. Drugim miejscem gdzie ogórki świetnie pasują jest sałatka gyros, gdzie za przykładem Eli dodaję obok sałatki szwedzkiej zawsze słoiczek ogórków z kolendrą, które wspaniale tam pasują i sprawiają, że zwykły gyros staje się niezwykły :) Sałatka: 4 strąki papryki kolorowej, kawałek selera, 1/2 kg cebuli, 4 kg ogórków (ogórki pokroić w plastry ok. 2 cm)
Zalewa: 9 szk. wody, 1 szk. soli
Zalać zalewa pokrojone ogórki i pozostałe produkty, odstawić na 3h. Po tym czasie odsączyć i ułożyć w słoikach.
Fajny przepis na ogórki, wykorzystam w filmie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń