
Składniki:
3 kg ogórków
1/2 kg cebuli
3/4 szklanki soli
8 szklanek wody
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
3,5 szklanki cukru
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
2 łyżki gorczycy
1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
Dodatkowo przyprawa do grilla (pikantna) <- Dagmara dała klasyczną
Ogórki umyć i pokroić w grube talarki ok 1 cm. Cebulę pokroić w cienkie pół talarki. Warzywa razem wymieszać posolić i zalać 8 szklankami wody. Odstawić na 3 godziny. W tym czasie przygotować zalewę. Ogórki odsączyć i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą. Każdy słoiczek zasypać 1 łyżeczką przyprawy do grilla. Pasteryzować 10minut od zagotowania.
Jeszczem takiego wynalazku nie jadła... ale jak ludzie to lubią, to bym chętnie spróbowała!
OdpowiedzUsuń